Història

1.1. Dels primers passos a la Guerra Civil Espanyola. (1931-1936)

A les portes de la intauració de la II República, a començament dels anys trenta, van nèxier a les nostres comarques moltes entitats deportives. però no fou fins 1927-1928, segons cròniques d’autors de l’epoca que va comensar-se a jugar a La Cava.

En efecte el CD La Cava es va fundar l’any 1931 quan un grup d’amics, futurs jugadors, van anar a buscar a Blai Sanchis Carles, perquè els ensenyés a jugar a futbol i així poguessin montar un equip que els permetés practicar esport. I així es com va nàixer el C.D. La Cava, precidit per Blai Sanchís Carles, fundador i primer president de l’entitat i autèntic motor en els primers passos que va fer històrica entitat blanc-i-blau.

El primer partit que el C.D. La Cava va jugar oficialment, i del quel es tenen informacions, va ser contra el U.E Jesús i Maria. Aquest partit es va jugar al camp del Jesús i Maria i va guanyar la Cava per 1-7. Els jugadors portaven samarretes i calçons propis blancs, d’aquí que s’adoptes el blanc com a color del club.

La temporada 1932-1933 el C.D. La Cava va participar al primer i únic torneig de tot el període d’abans de la Guerra Civil, al antic camp del C.F. Amposta.

1.2. De la postguerra fins als anys 50

El C.D La cava es va dissoldre el mes de març de 1936, quatre mesos abans d’esclatar la Guerra Civil Espanyola, i no es va tornar a organizar fins l’agost de 1939, cinc mesos després d’haver-se acabat la guerra. una vegada acabada la Guerra, antics directius i socis del club van creure convenient refundar de nou el Club.

Una data històrica per al C.D. La Cava va ser el dia 1 de Març de 1940 ja que aquest dia el nostre club va ser inscrit a la Federació Catalana de Futbol i, així, es va convertir en el segon club de la contrada a federar-se, després de l’Amposta.

L’escut del C.D. La Cava va ser dissenyat al 1940. El dissenyador va ser el Sr. Blai Sanchís Bonet, fill del fundador del C.D. La Cava i dibuixant que va arribar a ser representant de la Disney Company.

A partir de l’inici de les activitats al 1940, va començar el torn d’amistosos amb els equips de la comarca fins la temporada 1943-1944, en què va estar al grup V de la Tercera Regional juntament amb el Jesús i Maria, Santa Bàrbara, Amposta B, Rapitense B i l’Atmella de mar. Al final de temporada va quedar classificat en 2 lloc.

La temporada 1944-1945, el Club ja es va classificar en 4T lloc també dins del grup V de la Tercera regional. La Cava va tenir que esperar fins la temporada 1945-1946 per classificar-se en 2n lloc, per darrere del Vinaròs, i, així pujar a 1a Regional B.

El 27 de març de 1946 es va efecturar la compra del camp de la Mingola al seu propietari, es van comprar 48 àrees i 6 centiàrees. El preu total de la compra va pujar a 15000 pts, quantitat que es va pagar en 3 terminis de 5000 pts.

En començar la temporada 1946-1947 es va camviar, per ordre federativa, la denominació de la categoria on estava el C.D La Cava, la qual es va passar a dir-se IV Catalana, sector Q. La Cava en quedar en 2 lloc li va valdre una pujada de categoria.